De beweegnorm niet haalbaar? Iets is beter dan niets!

10-05-2021

1dc8a941dd5b506fab281fb3f9601f528504

Sinds 1998 kennen we in Nederland drie normen voor gezond bewegen: de beweegnorm, de fitnorm en de combinorm. Deze richtlijnen waren gebaseerd op de tot dan toe bekende wetenschappelijke inzichten van de voorafgaande 20 jaar. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad deze normen onder de loep genomen en uiteindelijk samengevoegd in de Beweegrichtlijnen. Maar wat houden deze Beweegrichtlijnen in en zijn deze wel haalbaar? We hebben het al zo druk!

Laten we allereerst even uitleggen wat de normen voorheen inhielden.De Nederlandse Norm Gezond Bewegen adviseerde om minstens 5 dagen per week minimaal een half uur matig intensief te bewegen door bijvoorbeeld stevig door te lopen. De Fitnorm adviseerde om minstens 3 dagen per week minimaal 20 minuten zwaar intensief te bewegen door bijvoorbeeld hard te lopen. De Combinorm adviseerde om aan beide te voldoen.

Wat zijn dan de nieuwe Beweegrichtlijnen?

De hier eerder genoemde normen zijn samengevoegd tot één richtlijn voor verschillende soorten inspanning. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kinderen tussen 4 en 18 jaar en volwassenen/ouderen. Tussen volwassenen en ouderen wordt dus geen onderscheid gemaakt, behalve dat voor ouderen balansoefeningen worden aangeraden. 

De Beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen zien er als volgt uit:

1. Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
2. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
3. Doe ten minste tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
4. Voorkom veel stilzitten.

Het aantal minuten dat je per week dus moet bewegen is 150 minuten (2,5 uur), verspreid over meerdere dagen. Hierbij wordt de toevoeging gedaan dat meer bewegen altijd beter is. Er wordt dus gesproken van een minimum. Dit klinkt allemaal heel erg veel, maar is nog steeds dezelfde richtlijn als de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (5 dagen per week 30 minuten matig intensief). Toch haalt al decennialang meer dan de helft van de Nederlanders deze norm niet. We zitten tegenwoordig namelijk meer en meer en komen steeds minder in beweging. De maatschappij zorgt er ook voor dat dit mogelijk is, aangezien je er tegenwoordig zelfs voor kan zorgen dat je boodschappen al de keuken ingedragen worden in plaats van deze zelf te moeten gaan doen. 

Heb ook jij moeite om aan de Beweegrichtlijnen te voldoen? Volg dan de volgende opdracht eens om hier wel aan te kunnen voldoen. Ook hierbij: meer bewegen is beter. Voldoe je nog niet aan de opdracht, maar kom je al wel dichter bij de richtlijnen in de buurt, dan is dat al beter!

Opdracht
Ga de komende maand aan de slag met 1 of meerdere van onderstaande opdrachten/voorbeelden:

1. Maak dagelijks een (lunch)wandeling
2. Plan een wandeling/hardlopen/spierversterkende oefeningen vóór dat je gaat werken. Je agenda is dan nog niet gevuld en er kan dan ook nooit een onverwachte afspraak tussen komen. (Bedenk je nu al redenen waarom dit niet lukt zoals kinderen/tijd/etc., sta dan 30 minuten eerder op.)
3. Zoek een sportmaatje. Jullie kunnen letterlijk de stok achter de deur zijn voor elkaar.
4. Leg iedere 90 minuten even je werk neer van kantoor en loop 15 minuten. Nog een voordeel: je zal merken dat je véél productiever wordt.

Wil je graag meer begeleiding om je beweegnorm te halen neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Dit artikel delen:

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees meer.

Sluiten